În funcţie de clima existentă în fiecare ţară europeană, conducătorii federaţiilor de fotbal au stabilit sistemul competiţional care să confere un randament optim pentru echipele care activează în statele respective.
Astfel, s-a ajuns la situaţia în care fotbalul european s-a împărţit în două sisteme competiţionale.
Cele mai multe dintre federaţiilor europene au optat pentru sistemul clasic, denumit generic “toamnă-vară”. În acest sistem, prima etapă a unui campionat se joacă la începutul lunii septembrie, iar ultima etapă are loc în luna iunie a anului următor.
Celălalt sistem, denumit “primăvară –toamnă”, prevede ca prima etapă a unui campionat să aibă loc în luna martie, iar ultima rundă să se dispute în luna noiembrie, evitând astfel disputarea meciurilor în perioada iernii.
În această situaţie se află campionatele din Rusia, Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda şi Insulele Feroe.
La noi, s-a adoptat, fără rezerve, sistemul majorităţii, neţinându-se cont de condiţiile climatice şi, implicit, nici de starea terenurilor de joc.
Prahovenii spun “da” schimbării
Am încercat să aflăm care este opinia conducătorilor din fotbalul prahovean despre modificarea sitemului competiţional şi nu a existat niciun fel de surpriză din partea lor, aceştia având o atitudine “pro” schimbare.
Vivi Răchită, manager general la FC Petrolul Ploieşti:
“Ar fi mult mai bine dacă s-ar schimba sistemul competiţional. În afara stării terenurilor, gândiţi-vă că este vorba despre perioade lungi de inactivitate.
Noi avem mai mult pauză deecât competiţie, ceea ce nu e în regulă deloc!”
Marius Zencenco, preşedintele secţiei fotbalde la Conpet Ploieşti:
“Nu am niciun dubiu că ar fi mai bun sistemul primăvară-toamnă. În primul rand, este vorba despre starea terenurilor. Mai ales în Liga a III-a este jale la acest capitol. De multe ori jucăm, efectiv, pe nişte câmpuri. Nu mai poate fi vorba despre fotbal în această situaţie.Apoi, pauzele sunt prea mari, este afectat programul de pregătire. Există prea multe aspecte care nu sunt la locul lor într-un asemenea sistem.”
Lucian Rădulescu, director executive la Chimia Brazi:
“Nici nu are rost să ne mai întrebăm dacă e bun acest sistem! Este evident că nu e în folosul fotbalului. Sunt de acord cu o schimbare a sistemului, dar nu se va întâmpla acest lucru pentru că sunt prea mulţi oameni implicaţi în acest fenomen cărora le convine să ia banii degeaba. Gândiţi-vă că aproape jumătate din an la noi este pauză. Aceasta e principala problemă. Să nu mai spun despre terenuri pentru că nu mai are rost. Când vine iarna, moare fotbalul!”
O statistică deloc de neglijat arată că cele mai multe dintre accidentările grave ale fotbaliştilor care evoluează în România au loc în perioada noiembrie – martie.Firesc, din moment ce se joacă pe terenuri care arată ca nişte orezării sau, mai rău, îngheţate bocnă!
Oficialii prahoveni nu sunt singurii care susţin schimbarea sistemului competiţional, din acest punct de vedere în toată ţara existând o revoltă a oamenilor implicaţi în fotbal. Din păcate pentru ei, dar şi pentru fotbalul nostru, decizia aparţine unui grup restrâns de persoane.
Iar acestea, din birourile lor încălzite, nu se prea sinchisesc să schimbe ceva, atât timp cât le este lor bine!