POVESTEA DE SUCCES A UNUI ARBITRU INTERNATIONAL

Ianuarie 22, 2009 by redactie  
Filed under Handbal

A jucat handbal, a arbitrat o finala de Campionat European la handbal pe plaja, a fost selectionat de Federatia Europeana sa fluiere in Liga Campionilor, iar, acum, se intoarce in Prahova, ca membru in Comisia Judeteana de Arbitri, pentru a-i indruma pe tinerii din judet. Nu a renuntat sa arbitreze; inca va mai fluiera multe meciuri importante, dar se va implica mai mult in coordonarea arbitrilor tineri din Prahova, care au multe de invatat de la el.

In varsta de 34 de ani, Romeo Stefan este casatorit cu Ramona Stefan, extrema stanga de la CSM Ploiesti, alaturi de care are un baietel de doi ani, Denis Andrei. Din moment ce a descoperit dragostea pentru handbal a inceput sa joace pentru Inspet Ploiesti. Dar, si-a dat seama, rapid, ca nu este facut pentru a ajunge un handbalist de performanta. Astfel, in 1997, a ales sa arbitreze, impreuna cu Gabriel Dumitrache. Ascensiunea ca arbitru a fost una foarte rapida, promovand, in numai cativa ani, in Liga Nationala. Dar, in 2002, partenerul sau Dumitrache a renuntat la arbitraj. Astfel, Romeo si-a gasit un nou coleg, din cadrul Colegiului Bucuresti de arbitri, Bogdan Stark, alaturi de care face si in prezent pereche, fiind unul dintre cele mai respectate cupluri de arbitri din tara.

Intre 2003 si 2007, Romeo a avut oportunitatea de a arbitra la campionate europene si mondiale de handbal pe plaja, dupa ce a urmat un curs international, prin intermediul Federatiei Romane de Handbal.

„A fost o nebunie din partea Federatiei sa ne trimita la acel curs, deoarece Romania nu avea si nici acum nu are un campionat de handbal pe plaja. Speram ca, in vara, sa realizam si la noi in tara un asemenea campionat, la Constanta, mai ales ca Romania este bine reprezentata la nivelul arbitrilor in acest sport”, ne-a marturisit Romeo.

Dupa ce a arbitrat la Campionatele Europene din Turcia (2004), Germania (2006), chiar finala la editia din Italia (2007) si la Campionatul Mondial din Brazilia (2006), Romeo a fost nevoit sa aleaga, ca urmare a regulamentului Federatiei Europene: ori handbalul pe plaja ori cel in sala. A ales handbalul de sala, ajungand, la putin timp dupa aceea, sa fluiere chiar finala Cupei Romaniei, dintre Oltchim Ramnicu Valcea si Rulmentul Brasov, despre care acesta avea sa ne precizeze ca a fost cel mai greu meci pe care l-a arbitrat pana acum.

Incepand cu sezonul acesta, Romeo a fost ales de Federatia Europeana sa arbitreze in Liga Campionilor, avand, acum, deja, la activ, doua partide din cea mai importanta competitie europeana de cluburi, primul fiind Mets - Nurnberg.

„Pentru a putea fi un arbitru bun este important sa vezi cat mai multe meciuri, ai nevoie de seriozitate, multa rabdare si sa accepti criticile. Nu este usor, trebuie sa iei decizii in fractiuni de secunda. Iar, in anumite momente, se poate sa nu vezi foarte bine faza respectiva, de aceea este nevoie de o coordonare foarte buna cu partenerul tau de arbitraj. Dar, satisfactia este mare si recunosc ca imi place ceea ce fac”, ne-a mai declarat Romeo.

Intre partidele pe care le arbitreaza, Romeo se mentine in forma facand multa miscare, jucand tenis de camp, inotand si alergand de trei ori pe saptamana.

Colegiul Judetean de Arbitri Prahova are o traditie mare in handbalul romanesc, cupluri ca Purica/Iahan, Ivanciu/Simion sau Detcu/Moldovan facand ca numele judetului sa castige respect din partea tuturor colegiilor din tara. Iar, acum, sub conducerea presedintelui Vasile Tanasescu incepe sa redevina ceea ce a fost odata, iar prezenta pe scena europeana a lui Romeo Stefan poate ajuta mult la indeplinirea acestui obiectiv.

Text si foto preluate: HANDBALFAN.COM

Comments

One Comment on "POVESTEA DE SUCCES A UNUI ARBITRU INTERNATIONAL"

  1. Alex mizil scoala nr1 on Joi, 12th Feb 2009 10:23 am 

    este profesorul meu de sport.este cel mai bun din scoala noastra jogoscasinoonline.eu

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!