IN TOPUL SECOLULUI XX AL ECHIPELOR ROMANESTI DE FOTBAL, PETROLUL PLOIESTI SE AFLA PE LOCUL V!

Septembrie 11, 2009 by Edi Moldovan  
Filed under Fotbal Liga a II-a, Stiri principale

stema_petrolul Ierarhia a fost realizată de Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului şi a avut la bază participările în cupele europene ale formaţiilor din ţările „Vechiului Continent”.

Între cele 200 de formaţii incluse în acest clasament, România are 6 reprezentante: Steaua, Dinamo, Rapid, Universitatea Craiova, Petrolul Ploieşti şi Venus Bucureşti.

Prezenţa grupării ploieştene în acest top este pe cât de onorantă, pe atât de firescă, Petrolul fiind în perioada 1957-1966 o prezenţă obişnuită a cupelor europene, cu rezultate dintre cele mai bune.

Nu puţini sunt aceia care nu au uitat fantasticul succes obţinut de Petrolul Ploieşti în dauna lui FC Liverpool, echipă care era atunci campioana Angliei, ţară care tocmai devenise campioană mondială. A fost 3-1 pentru Petrolul în ceea ce a reprezentat cel mai important rezultat internaţional realizat de o echipă din Ploieşti. Mai mult, chiar dacă au trecut 43 de ani de atunci, nicio altă echipă românească nu a mai reuşit să câştige în dauna „cormoranilor” din Liverpool.

Dacă în topul echipelor româneşti Petrolul se află pe locul V, după Steaua, Dinamo, Rapid şi Universitatea Craiova, în ierarhia europeană ploieştenii ocupă poziţia 176, la egalitate cu Lille OSC (Franţa), FC Brno (Cehia), Velez Mostar (Bosnia-Herţegovina), Heart of Midlothian (Scoţia), Hertha Berlin (Germania), Celta Vigo (Spania), SC Lokeren (Belgia) şi Sheffield Wednesday (Anglia).

Starea de sprit a echipei care a obţinut rezultatele din care echipa Petrolul îşi alimentează şi astăzi tradiţia, caracterul jucătorilor de atunci şi plăcerea acestora de a juca fotbalul fără interese mercantile par a fi acum aspecte care nu vor reveni prea curând la acestă grupare care se zbate acum în mediocritate. Abia atunci când vor apărea din nou în viaţa echipei aspectele menţionate anterior, ploieştenii vor putea spera că vor figura şi în topul secolului 21!

Comments

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!