A MURIT ALEXANDRU IATAN

Septembrie 3, 2009 by redactie  
Filed under Fotbal liga I, Stiri principale

alexandru_iatan Destin crunt

Nimeni şi nimic nu ar fi  bănuit că ziua de 2 septembrie se va transforma într-un moment dramatic în zbuciumata istorie a fotbalului ploieştean. Clubul Astra a fost lovit de o nouă tragedie, la doar o zi după ce fusese împrutat la Dunărea Giurgiu, tânărul portar Alexandru Iatan trecând în lumea de dincolo. La doar 19 ani împliniţi în aprilie, portarul Alexandru Iatan, internaţional de juniori al Astrei Ploieşti, a decedat acolo unde îi era cel mai drag, între cele trei bare de metal ale porţii de fotbal, cariera sa, atât de promiţătoare, întrerupându-se brusc, la fel ca şi firul vieţii.

Filmul evenimentelor povestit de „martori”

Foştii jucători ai Astrei, George Şanţmare şi Sorin Bucă, şi fostul antrenor petrolist, Marin Barbu au fost printre martorii tragediei, pe care o povestesc.

„A fost vorba despre un meci de antrenament. Venise dimineaţă, când ne-am salutat, ne ştiam mai de mult, aşa că a fost bine primit. Am avut primul antrenament, apoi am luat masa la stadion şi ne-am odihnit. Nu mai era mult din antrenament, se juca o miuţă. Ivaşcă a executat un penalty, iar acesta a ghicit colţul, apărând şutul. L-a lovit mingea undeva în stomac, la capul pieptului, de unde a revenit în teren, un alt coleg a şutat, iar el a respins în corner, cu piciorul. Până să se execute cornerul, a căzut în genunchi, apoi în cap, imediat şi a rămas inert, într-o parte” – povesteşte Şanţmare, colegul din defensivă. „Am ajuns primul la el, ne-am speriat, era inconştient şi cu ochii înfundaţi parcă. A venit şi maseurul, care i-a deschis gura. Nu-şi înghiţise limba, dar nu respira. Se chinuia parcă să tragă aer în piept, scotea nişte icnete, din când în când, era într-un fel de comă. I s-a făcut respiraţie artificială, masaj toracic, dar nu şi-a revenit. Salvarea a venit în 7-8 minute , spitalul era foarte aproape. Între timp, parcă a şi vomitat, inconştient! L-au pus pe targă imediat şi au plecat spre spital, dar am aflat că a murit, până să ajungă acolo” – spune Şanţamre, care nu-şi revine după şocul avut.

Mingea l-a lovit în stomac. Balonul a revenit la acelaşi Ivaşcă care a şutat din nou. De data aceasta, Iatan a respins în corner cu piciorul. În timp ce Ivaşcă se îndrepta spre colţul terenului, tânărul portar s-a schimbat la faţă şi s-a prăbuşit pe teren. Maseurul echipei s-a repezit să îl resusciteze, iar salvarea a venit în câteva minute, spitalul aflându-se la 500 de metri de stadion. Iatan a fost urcat în maşină, dar, în ciuda intervenţiei medicului, a decedat pe drum.

Aflat în stare de şoc, tehnicianul dunărenilor, Marin Barbu a declarat: “Iatan a apărat un penalty, mingea lovindu-l în burtă. A mai scos un şut şi a căzut lat. Salvarea a venit imediat, dar nu a mai putut face nimic.”

Tehnicianul de la Giurgiu, Marin Barbu, povesteşte şi el nefericita întâplare: „E nemaipomenit ce a fost. Era băiatul în poartă şi a apărat un 11 metri, dar mingea l-a lovit în stomac. S-a ridicat, a mai apărat un şut, a mai făcut câteva mişcări, iar în cele din urmă a căzut pe teren. Ne-am dus la el, dar nu am mai avut ce face. A venit şi Poliţia, o sa îi facă şi autopsia să vadă ce s-a intâmplat. Nu imi explic, pentru că şutul ăla care l-a lovit nu a fost aşa puternic. Cine ştie ce o fi avut… Nici măcar nu a fost lovit în cap sau aşa ceva. Şi băiatul care a tras, Ivaşcă, e distrus”  – spune “Magiun”.

A plecat cu zâmbetul pe buze

Adus la clubul ploieştean în vara lui 2007, Iatan mai avea patru ani de contract, iar ultima convocare la Naţionala under 19 data din primăvară, când a participat la Turneul de Elită pentru calificarea la CE.

În vârstă de doar 19 ani (era născut pe 15 aprilie 1990), Iatan a venit la Ploieşti în urmă cu doi ani, de la Şcoala „Marius Lăcătuş”, şi a fost, ca junior, titular incontestabil în liga a II-a, ajutând la promovarea echipei CSM FC Ploieşti în Liga a II-a. Apoi, a apărat poarta echipei din “9 mai” şi în sezonul trecut, în eşalonul secund, alături de Gabriel Popa şi, apoi, Bogdan Miron, bifând a doua promovare consecutivă, de această dată în Liga I, devenind şi un obişnuit al convocărilor la loturile naţionale de juniori. Iatan a făcut parte şi din lotul pentru liga I, ultima dată fiind rezerva lui Munteanu la meciul cu Rapid, de săptămâna trecută, după care acesta a fost de accord cu un împrumut al său la Giurgiu, unde să se poată lupta cu şanse, pentru postul de titular. Astra l-a rechemat de la Dunărea pe Gabriel Popa, care de miercuri a revenit sub comanda lui Gheorghe Niţu, iar Iatan a plecat, sub formă de împrumut la Giurgiu, unde s-a şi întâmplat tragedia.

Foştii coechipieri se aflau la antrenament când preşedintele Marian manea a primit telefon pentru a i se comunica tragica veste, fotbaliştii aflând de nenorocire după şedinţa de pregătire, mulţi dintre ei neputându-şi stăpâni lacrimile. Telefoanele au început să sune, colegi, prieteni, cunoscuţi, deplângând tragica soartă a acestui copil, plecat mult prea  devreme dintre noi. Familia a reuşit să ia legătura cu clubul, clipele petrecute fiind greu de redat şi imposibil de explicat.

Ieri, la Spitalul din Giurgiu a avut loc autopsia, în speranţa că se va descoperi cauza decesului, jucătorul neavând, până acum, nici ceea mai mică problemă de sănătate, el efectuând vizita medicală regulat,  atât la Astra cât şi la lotul naţional, când a fost convocat.
Conducerea se va întruni pentru a lua decizii privind programul ulterior al echipei, în funcţie de ziua înmormântării.

Declaraţii:

Directorul General al clubului Astra, Doina Radu:
Era un copil foarte drag tuturor. A plecat la Giurgiu promiţând că va apăra foarte bine şi va ajunge la lotul de tineret. Spunea tuturor că este foarte important să joace cât mai mult şi s-a bucurat că acolo va fi mai aproape de casă“.

Antrenorul lui Alex Iatan la lotul naţional de tineret, Adrian Văsîi:
Nu ştiu cum s-a întîmplat, nu ţin minte ca Iatan să fi avut vreo problemă de sănătate. Îmi pare foarte rău de el, e mare păcat că s-a întîmplat aşa. Avea în faţă o carieră frumoasă, era un băiat deschis, optimist. Nu-mi vine să cred ce i s-a întîmplat“.

Valeriu Răchită, fost antrenor la echipa FC Ploieşti:
Nu-mi vine să cred, sunt şocat de soarta acestui copil! Acum 2 ani, când am pornit la drum din Divizia C, l-am chemat în cantonament la Predeal. Când am văzut ce calităţi avea, mi-am zis că nu avem voie să pierdem un asemenea talent. Ce pot să mai spun? Şocul veştii este prea mare! Cred că ar fi ajuns un portar mare, acum tot ce mai putem face este să ne aducem aminte de el… Dumnezeu să-l odihnească!“.

Marius Şumudică – fost antrenor:
Era un copil bun, îmi este foarte milă de familia lui, de cei care îl vor plânge de acum încolo.

Ion Moldovan – fost antrenor:
Avea un talent nativ extraordinar, şi, nu degeaba erau destui cei care vedeau în el un mare portar. Sunt şocat de o asemenea tragedie, este păcat de sufletul acestui copil tânăr“.

Sursa text si foto: www.fcastraploiesti.ro

Comments

2 Comments on "A MURIT ALEXANDRU IATAN"

  1. MihaiN on Sâm, 5th Sep 2009 11:41 am 

    R.I.P !

  2. Jocuri gratis on Sâm, 5th Sep 2009 1:05 pm 

    Odihneasca-se in pace.

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!