CAT SE CASTIGA IN SPORTUL PRAHOVEAN

marian_ion Într-o perioadă în care cererile salariale au devenit sufocante şi în care grevele au devenit mai obişnuite decât orele de lucru, am încercat să aflăm şi noi câţi bani se câştigă în sportul prahovean.

Din capul locului trebuie spus că, dacă ar exista un sindicat al sportivilor care nu practică fotbalul, acesta ar organiza, probabil, mitinguri de protest în fiecare zi. Într-atât de mare este discrepanţa dintre sumele pe care le câştigă fotbaliştii şi cele pe care le obţin ceilalţi sportivi din judeţ. Excepţia ar reprezenta-o baschetul, acolo unde jucătorii au bani frumoşi, dar – faţă de fotbal- acest câştig este justificat, performanţele Asesoftului, cel puţin la nivel naţional neputând fi atinse de o echipă de fotbal din Ploieşti nici măcar în 50 de ani de aici înainte.

Fotbaliştii…

Sunt privilegiaţii sistemului care vine ca un tăvălug peste cei care văd în faţa ochilor doar posibilitatea de a face bani din sport.

Pentru că este unul dintre cele mai populare sporturri, pentru că nu îţi trebuie niciun fel de ţinută pentru a fi spectator la meciuri şi pentru că nu trebuie să ai nici măcar educaţia necesară pentru a-ţi da cu părerea despre fenomen, fotbalul este cel mai urmărit sport şi în Prahova.

Tocmai de aceea, cei care vor să îşi facă imagine investesc în fotbal, ceea ce duce la câştiguri mari pentru aceia care practică acest sport. De cele mai multe ori, chiar nejustificate faţă de rezultatele pe care le au pe teren.

La Petrolul Ploieşti, după ce echipa a fost preluată de municipalitate, salariile – în medie – ale jucătorilor sunt de 1500 de euro pe lună. Sigur, pentru nivelul Ligii a doua, acolo unde evoluează Petrolul, nu sunt sume impresionante comparativ cu celelalte competitoare, dar, comparativ cu veniturile lunare ale celor mai mulţi salariaţi prahoveni, chiar înseamnă ceva.

La Astra, echipă care evoluează în prima ligă, media salariilor creşte considerabil, ea situându- se în jurul a 2500 de euro lunar.

Abia la Liga a III-a salariile fotbaliştilor „se compară” cu cele ale prahovenilor obişnuiţi, ele oscilând între 200 şi 500 de euro lunar.

Cu excepţiile de rigoare, pentru că ecxistă, în acest moment, fotbalişti în Liga a III-a, la o echipă din judeţ, care câştigă aproape 2000 de euro pe lună. Cei de la Brazi ştiu de ce!

Pentru a avea o imagine cât mai completă asupra veniturilor pe care le au fotbaliştii prahoveni, să mai amintim că sumele menţionate anterior provin doar din salarii, nu şi din primele de joc, care sunt considerate ca venit suplimentar, dar, de cele mai multe ori, ele dubleză valoarea sumelor obţinute de fotbaliştii prahoveni într-o lună.

…şi ceilalţi

Nu este nicio exagerare când spunem că sunt sportivi care se află în fenomen doar din pasiune.

În majoritatea celorlalte ramuri sportive, banii câştigaţi la competiţii sunt foarte puţini sau deloc.

Fetele de la secţia de popice a clubului Conpet sunt angajate ale societăţii care dă numele echipei şi au salarii de 300-400 de euro. Robert Miclea a fost campion mondial la karate tradiţional şi, pentru performanţa lui, a primit o sumă echivalentă cu salariul pe două luni al uni fotbalist de la Astra!

Cicliştii ploieşteni mai mult dau bani de la ei pentru a-şi continua activitatea decât să câştige, iar gimnastele de la CS Petrolul aşteptă răbdătoare să „prindă” câte o medalie pe la competiţiile continentale sau mondiale pentru a câştiga ceva din practicarea acestui sport.

Aceeaşi situaţie dramatică din punct de vedere al câştigurilor o regăsim şi în cazul înotătorilor, atleţilor sau scrimerilor prahoveni, care nu au un venit lunar, din practicarea acestor sporturi.

Şi mai interesant este cazul patinatorilor de viteză. În acest moment, trei din cei cinci componenţi ai lotului olimpic de patinaj viteză provin de la CS Petrolul Ploieşti, dar ei, lunar câştigă 300 de ron, adică primesc doar indemnizaţia de efort.

Ceva mai bine, faţă de cei enumeraţi anterior, câştigă handbalistele de la CSM Ploieşti, aici salariile oscilând între 300 şi 600 de euro pe lună.

Cel mai bine din „extrafotbal” câştigă baschetbaliştii de la CSU Asesoft Ploieşti, dar, la ce rezultate a avut echipa în ultimii şase ani aceşti sportivi ar merita să câştige oricât, pentru că performanţa merită şi trebuie plătită. Mai ales că ea atrage şi sponsorii ca un magnet.

Concluzia: Chiar dacă fotbaliştii au un nivel de cultură cu mult sub media sportivilor angrenaţi în „extrafotbal”, ei câştigă infinit mai bine decât ei. Echitabil, nu?

Prahova Sport jogoscasinoonline.eu

Comments

One Comment on "CAT SE CASTIGA IN SPORTUL PRAHOVEAN"

  1. CAT SE CASTIGA IN SPORTUL PRAHOVEAN | Viata sportiva din Prahova on Dum, 17th Ian 2010 4:33 pm 

    [...] CAT SE CASTIGA IN SPORTUL PRAHOVEAN Într-o perioadă în care cererile salariale au devenit sufocante şi în care grevele au devenit mai obişnuite decât orele de lucru, am încercat să aflăm şi noi câţi bani se câştigă în sportul prahovean. Din capul locului trebuie spus că, dacă ar exista un sindicat al sportivilor care nu practică fotbalul, acesta ar organiza, probabil, mitinguri de protest în fiecare zi. Într-atât de mare este discrepanţa dintre sumele pe care le câştigă fotbaliştii şi cele pe care le obţin ceilalţi sportivi din judeţ. Excepţia ar reprezenta-o baschetul, acolo unde jucătorii au bani frumoşi, dar – faţă de fotbal- acest câştig este justificat, performanţele Asesoftului, cel puţin la nivel naţional neputând fi atinse de o echipă de fotbal din Ploieşti nici măcar în 50 de ani de aici înainte. Read more… [...]

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!